Alma_97A4378_Retouched_sRGB_Insta.jpg

Nieuws

Propaganda staat centraal in eerste Vrijheidskwartier in Concert: ‘Het thema mag best schuren’

18 juni 2024

De Gelderlander - Manon Bastidas

 

De Gelderlander belicht wekelijks het kunstenlandschap van de Vallei. Deze keer het ‘Vrijheidskwartier in Concert’ met het Alma Quartet op 22 juni in Visum Mundi in Wageningen.

 

 

Het Alma Quartet, bestaande uit leden van het Concertgebouw Orkest, heeft geen standaard concert op het programma staan in Visum Mundi in Wageningen.

 

,,Het thema van ons eerste Vrijheidskwartier in Concert is ‘Propaganda = Fake News.’ Het kwartet speelt stukken van Erich Wolfgang Korngold en Dmitri Sjostakovitsj, terwijl achter hen beelden worden vertoond uit Triumph des Willens van Leni Riefenstahl uit 1935. De film werd destijds ingezet als propagandafilm voor de nazi’s. We zijn supertrots dat het Alma Quartet naar Wageningen komt en deze combinatie aandurft”, vertelt Thera Westerhoud van het Vrijheidskwartier.

 

Violist en componist Kilian van Rooij en documentairemaakster Jessica Gorter leiden via een video op het grote scherm het concert in. ,,Jessica Gorter heeft documentaires gemaakt in Rusland, waarin ze blootlegt hoe de staat propaganda inzet om de stalinistische terreur te verdraaien of verhullen. Het sluit naadloos bij dit concert aan.”

 

 

Menigten die Hitler toejuichen

 

In ‘Triumph des Willens’ komen beelden voorbij van menigten die Adolf Hitler toejuichen. ,,Achteraf is het makkelijk zeggen dat deze mensen fout waren, maar Duitsland lag na de Eerste Wereldoorlog in puin. De mensen hadden geen hoop meer. Ineens kwam er een man die verkondigde dat ze weer wegen gingen bouwen en banen scheppen. In een bijzin zei hij dat ze ook het ras zouden zuiveren. Daarvan krijgen we nu allemaal de rillingen over onze rug.”

 

Westerhoud hoopt dat het concert de bezoekers aanzet om te reflecteren op het nu. ,,We leven bijna 80 jaar in vrijheid, maar voelen dagelijks dat die steeds meer onder druk komt te staan door oorlogen dichtbij huis. Welke beelden krijgen we toegespeeld? Is dat ook propaganda? Hoe kijken we daar over 80 jaar naar?”

 

Het concert is de eerste uit een serie van vier over het thema vrijheid. ,,Bij de komende concerten staat ‘Hoop & Verbinding’, ‘Kunnen kiezen’ en ‘Voorbij de grenzen’ centraal. Het thema mag best schuren, maar we behandelen het altijd met respect.”