hero2.png

Over ons

Een creatief partnerschap

Het Vrijheidskwartier is een initiatief dat in beweging is gekomen op het moment dat Wageningen University & Research een tender uitschreef voor een nieuwe bestemming voor de Aula. 
BOEi & Van Swaay Projectontwikkeling schreven een plan dat nog meer ging leven doordat het Heerenstraat Theater de ambitie uitsprak om van de Aula een nieuw filmtheater te maken. Compact geformuleerd bestaat het plan uit:

  • - de herbestemming van de Aula tot eigentijds filmtheater 'Visum Mundi', uitgebreid met drie ondergrondse filmzalen en moderne horeca;
  • - de uitbreiding van Hotel De Wereld met tenminste twintig kamers;
  • - de verbouw en aanvulling van de voormalige bibliotheek achter de Aula tot studio's voor young professionals;
  • - de ontwikkeling van het Irene brigadeplein tot een groen stadspark met buitentribune en gelegenheids-buiten-filmscherm.
podcasts.png

Onze partners

WUR_FC.png
Gemeente Wageningen.jpg
SNE-HDW-logo-1.png
WAGlogo+txt.png
logo5.png

De ontwikkelaars

vs-ontwikkelenenbouwen-webHR.jpg.webp
LogoHTgroot_rood_rgb.jpg.webp
vrienden_van_boei_logo-gedaan.jpg.webp

Met veel dank aan onze sponsoren

vfonds-logoset_RGB.png
PG-logo-zw-1500x535px.png

Wageningse Organisaties

In Wageningen, Stad der Bevrijding, huizen meerdere organisaties die zich bezighouden met het gedeelde belang van vrijheid. Door het in leven houden van de herinnering aan de oorlog in ons land of zich juist op de toekomst te richten. Het Vrijheidskwartier is de ideale plek om al deze organisaties samen te brengen. 

wageningen-van-boven-scaled-e1679657576374.jpg

Stadswandeling Wageningen
Wageningen kreeg al in 1263 stadsrechten. Het heeft in de loop der eeuwen veel meegemaakt, eerst als grensplaats tussen Gelre en Utrecht, later als frontstad. Oorlog en vrede zijn sterk verbonden met Wageningen. Over deze historisch interessante stad valt veel te vertellen. Tijdens een ruim 1,5 uur durende stadswandeling leiden vrijwillige gidsen bezoekers rond door de binnenstad, waarbij aandacht wordt geschonken aan grote en kleine historie, architectuur en kunst.

www.rondleidingenwageningen.nl 

Contact: A. Braaksma

[email protected]

 

Pad van de Vrijheid

De route biedt wandelaars de mogelijkheid om al wandelend, vrijheid te herdenken, te beseffen en te beleven. We willen ook vooruitkijken naar de toekomst en mensen inspireren hun eigen vrijheid verder vorm te geven. Wat doe jij met het geschenk van de vrijheid in jouw leven? Het thema vrijheid is in een landschap heel mooi zichtbaar. Begin- en eindpunt van het Pad van de Vrijheid is Hotel De Wereld in Wageningen, de plek waar het in 2020 75 jaar geleden is dat de capitulatie-onderhandelingen plaatsvonden. In de naastgelegen aula werd een dag later de vrede getekend.

www.padvandevrijheid.nl

Contact: Wim Huijser

[email protected]

 

Open Joodse Huizen Route

Het idee voor de Open Joodse Huizen / Huizen van Verzet ontstond in Amsterdam: verhalen vertellen over verzet en Joodse mensen in de oorlog op de locatie waar de geschiedenis zich afspeelde. Ook in Wageningen vertellen de 4Meiwerkgroep en de Stichting Joods Erfgoed sinds 2018 ter plekke de verhalen. Dit gebeurt jaarlijks op een aantal locaties, verspreid over de stad. In de Gravinnenstraat 2, leren we het verhaal van Boas Rofessa en Anna Blom die hier gingen samenwonen. Over de locatie is via deze link een podcast te vinden.

www.wageningen45.nl

 

Oorlog in mijn Buurt

Stichting In mijn Buurt – Leren door Ontmoeting staat voor leren door ontmoeting tussen jong en oud. Sinds 2012 koppelen wij leerlingen van basisschool, middelbare school en MBO aan ouderen met als doel begrip voor de ander te creëren, vooroordelen te doorbreken en het verhaal van de ander te leren kennen. Tijdens persoonlijke ontmoetingen in huiskamers interviewen de leerlingen in een klein groepje de oudere over een deel van de Nederlandse geschiedenis: het koloniale verleden, migratie of de Tweede Wereldoorlog.

www.inmijnbuurt.org

Contact: Anika van de Peut

[email protected]

Historische Vereniging Oud Wageningen

De Historische Vereniging Oud Wageningen heeft als doelstelling: het stimuleren en het doorgeven van de kennis van de geschiedenis, cultuur en archeologie van Wageningen en het waken over het Wagenings historisch en cultureel erfgoed. De vereniging probeert dit te bereiken door onder meer het hebben van een toegankelijk documentatiecentrum waar Wageningers en niet Wageningers voor vragen over hun eigen geschiedenis terecht kunnen, het organiseren van lezingen voor leden en niet leden en het uitgeven van een ‘Historische Reeks’ met eigen publicaties over specifiek Wageningse onderwerpen.

www.oudwageningen.nl

Contact: Witta van Vliet, Ben van den Berg [email protected]

 

Volksuniversiteit

De Volksuniversiteit Wageningen biedt een gevarieerd en betaalbaar aanbod van cursussen, lezingen, workshops en excursies voor iedereen vanaf 16 jaar, door ervaren en enthousiaste docenten. Er worden bijvoorbeeld een aantal lezingen georganiseerd over de militaire historie, die verband houden met de tweede Wereldoorlog. Onder meer over Nederlandse SS-ers in de Slag om Arnhem, de inzet van Nederlandse militairen tijdens operatie Market Garden en een verhaal over Geheim agenten op de Zuid-Veluwe.

www.volksuniversiteitwageningen.nl

Contact: Ben Kolster, Klaas Kromhout

[email protected]

 

De Casteelse Poort

Museum van de stad Wageningen. Naast permanente exposities over het verleden van Wageningen, biedt het museum kortlopende tentoonstellingen over speciale onderwerpen uit de plaatselijke historie. Aan het museum is een galerie verbonden, het Koetshuis, waar kunstenaars hun werk tonen en te koop aanbieden. De Casteelse Poort toont in twee vaste opstellingen de historie van de stad Wageningen.

www.casteelsepoort.nl

Contact: Hannie Gnodde, Theo Guiking

[email protected]

 

Capitulatie-Bevrijdingswandeltocht

De Capitulatie Wandeltocht is een bijzondere wandeltocht waarin u wandelt langs bijzondere, historische plekken in en rondom Wageningen die bijdragen aan de rijke oorlogsgeschiedenis in dit gebied. Hotel de Wereld is en blijft een belangrijk onderdeel van deze tocht. Deze tocht is ook wel bekend als de Capitulatie Bevrijdingstocht.

www.srvv-events.nl

Contact:

[email protected]

 

Wageningen 1940 - 1945

Op deze website een overzicht van Wageningse slachtoffers: zij stierven in concentratiekampen of kwamen om tijdens verzetsactiviteiten, bij bombardementen of werden getroffen door geallieerd vuur, door uitputting als gevolg van dwangarbeid of door gebrek aan voedsel. Achter elke naam schuilt een verhaal, soms summier meestal uitgebreid.

www.wageningen1940-1945.nl