Thera Westerhoud.jpg

Podcast

Over het Vrijheidskwartier en Visum Mundi in Wageningen

S1 / E44 - 23 juni 2024

In de laatste aflevering van dit seizoen bevinden we ons in het hart van het Vrijheidskwartier in Wageningen. Thera Westerhoud, programmamanager van Stichting Nationaal Vrijheidskwartier geeft ons een rondleiding door het nieuwe screentheater Visum Mundi, gevestigd in het gebouw van de voormalige aula van Wageningen University & Research.

 

Eerst bezoeken we de expositie Nationale Bevrijdingsverhalen, waarin 9 mensen hun persoonlijke impactvolle verhalen delen over hun bevrijding van de Tweede Wereldoorlog. Dan hebben we het over de Escape Room, Escape to Freedom, die je, eenmaal binnen, alleen maar kunt verlaten door opdrachten uit te voeren waarvoor je sleutels naar de vrijheid kunt verdienen.

 

Vervolgens gaan we naar boven, naar de grote zaal, waar op de dag van opname in het kader van het Vrijheidskwartier In Concert een optreden plaats vindt van het Alma Quartet, het beroemde strijkkwartet van het Concertgebouworkest. Dit is het eerste concert uit een reeks van 4. Het thema van dit concert is Propaganda =  Fake News. Het kwartet speelt werken van de componisten Korngold en Sjostakovitsch, begeleid door beelden uit de nazi-documentaire Triumph des Willens van Leni Riefenstahl. (1935).

 

We spreken tijdens het repeteren en soundchecken met Kilian van Rooij, violist/componist en medebedenker van de reeks Vrijheid in Concert-concerten, met documentaire-/filmmaker Jessica Gorter, al eerder bij ons te gast én met Marc Daniel van Biemen, 1e violist in het Alma Quartet.

 

Alles over de Nationale Bevrijdingsverhalen vind je op www.bevrijdingsverhalen.nl

Info over Visum Mundi op www.visummundi.nl

Contact met Vincent en Hein: [email protected]

 

luister op spotify