Alma_97A4378_Retouched_sRGB_Insta.jpg

Vrijheidskwartier in Concert: Alma Quartet

22 juni om 20.00 uur in Visum Mundi

Wageningen

 

boek hier!

“Vrijheidskwartier in Concert” is een evenement waar topmusici thema’s rondom vrijheid op emotionele en soms confronterende wijze tot leven brengen. Door middel van muzikale beleving van het hoogste niveau worden verschillende perspectieven op het thema vrijheid belicht. Thema’s zoals ‘Propaganda = Fake News’, ‘Hoop & Verbinding’, ‘Kunnen Kiezen’ en ‘Voorbij de Grenzen’ worden gepresenteerd op het podium van het gloednieuwe beeldtheater Visum Mundi, ondersteund met indrukwekkende en prikkelende beelden op groot scherm. Mis deze unieke sensorische ervaring niet en ontdek jouw betekenis van vrijheid in het Vrijheidskwartier, Wageningen. 

Alma_97A4378_Retouched_sRGB_Insta.jpg

Dit eerste concert staat in het teken van het thema

'Propaganda = Fake News’ 

 

Hoe beïnvloeden propaganda en fake news onze perceptie van vrijheid? Het eerste concert in de reeks vindt plaats op 22 juni om 20:00 uur en wordt geopend door het beroemde Alma Quartet, bestaande uit leden van het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Zij spelen werken van de componisten Korngold en Sjostakovitsj. Beiden leefden in tijden van onderdrukking door de totalitaire systemen van het toenmalige Nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie en schreven muziek waarin dit thema is verwerkt. 

 

Tegenover deze muziek worden beelden uit de propagandafilm 'Triumph des Willens’ (Leni Riefenstahl, 1935) vertoond als een alternatieve soundtrack om zo een tweezijdig verhaal te vertellen. Door de unieke combinatie van deze specifieke kunstwerken krijgt het thema een sterke inhoudelijke lading, schurend maar altijd met respect. 

 

Voorafgaand aan het concert geven documentairemaakster Jessica Gorter en violist/componist Kilian van Rooij, mede-organisator van de concertreeks, een toelichting op het programma.

 

ben jij erbij?

Programma

 

Erich Wolfgang Korngold - Strijkkwartet no.3 in D groot, Opus 34

  1. Allegro moderato
  2. Scherzo, Allegro molto
  3. Sostenuto
  4. Finale, Allegro

 

Dmitri Sjostakovitsj - Strijkkwartet no.8 in C klein, Opus 110  

  1. Largo
  2. Allegro molto
  3. Allegretto
  4. Largo
  5. Largo

Over Alma Quartet

Het rijkelijk bekroonde Alma Quartet is een spannend strijkkwartet gevestigd in Amsterdam. Ze inspireren en verbinden een breed publiek en brengen nieuwe inspiratie voor groot kamermuziekrepertoire.

​Alma stelt het genre actief bloot aan een nieuw publiek en werkt avontuurlijk samen met onconventionele combinaties, of het nu gaat om het draaien van volle nachtclubs met top-dj's of het in première gaan van gedurfde nieuwe werken met experimentele componisten.

Het Alma Quartet, bestaande uit leden van het Koninklijk Concertgebouw Orkest, werd opgericht in 2014 en verwierf al snel bekendheid als een van de meest opwindende ensembles van Nederland. Hun debuutalbum: Schulhoff Complete String Quartets kreeg internationaal veel lof. Het internationaal toonaangevende muziektijdschrift The Gramophone claimde 'deze set schiet regelrecht naar de top' en bewonderde het kwartet ook omdat het 'in staat was tot het meest verleidelijke spel'.

Naast het uitvoeren van het klassieke repertoire werkt het kwartet graag samen met artiesten uit andere genres zoals singer-songwriter Nana Adjoa, bigband New Cool Collective - waarmee ze de EP Opus 127 uitbrachten, jazzvariaties op Beethovens twaalfde strijkkwartet - en componist en jazzpianist Rembrandt Frerichs met wie ze pianoconcerten nrs. 1-2 uitbrachten.

Ze werken ook intensief samen met technoproducent Henrik Schwarz aan een groot aantal projecten. Op hun album CCMYK onderzoeken ze de mogelijkheden om nieuw gecomponeerde elektronische en klassieke muziek naadloos in een nieuwe taal te laten samensmelten.

 

Afbeelding - © Dorith Mous

ef51f2_ae608fe41c844529911965df9e425c48~mv2.jpg.webp

Over Jessica Gorter - Cineast en documentaire specialist

Jessica Gorter studeerde regie-documentaire en montage aan de NFTVA in Amsterdam. De films die ze sindsdien maakte spelen zich veelal af binnen het spanningsveld tussen de geschiedenis zoals deze officieel wordt verteld en hoe anders deze vaak persoonlijk herinnerd wordt.

Internationaal brak Gorter door met 900 Dagen (2011) over mythe en werkelijkheid van het beleg van Leningrad. De film won onder meer de prijs voor beste Nederlandse documentaire van het jaar op het IDFA. Eerder maakte ze o.a. Piter (IFFR, 2004): een innemende kijk in het leven van zeven inwoners van Sint-Petersburg op een keerpunt van de geschiedenis. In de documentaire De Rode Ziel (IDFA 2017) onderzocht de regisseur waarom Stalin nog steeds door zoveel Russen gezien wordt als een held. 

Haar laatste documentaire The Dmitriev Affair (2023) sluit naadloos aan op de films die ze vanaf de jaren negentig in Rusland maakte, waarin wordt blootgelegd hoe de staat propaganda gebruikt om de waarheid over de Stalinistische terreur en de Tweede Wereldoorlog te verdraaien of te verhullen. In 2014 ontving ze de prestigieuze Prins Bernhard Cultuur Fonds Documentary Award voor haar werk. Haar bekroonde documentaires worden veelvuldig in binnen- en buitenland op filmfestivals, bioscoop, en televisie vertoond.

Jessica+Gorter fotocredit Andre Bakker.jpg

Over organisator Van Rooij & Van Beek

‘Vrijheidskwartier in Concert’ wordt georganiseerd door Van Rooij & Van Beek.

Killian van Rooij en Hein van Beek organiseren concertseries en ontwikkelen spannende muzikale concepten voor o.a. Het Nationale Park De Hoge Veluwe, Nederland Monumentenland en de Beurs van Berlage. 

 

LOGO van Rooij & van Beek.jpg

Over Kilian van Rooij - organisator

Kilian van Rooij is een artistieke alleskunner. Naast violist is hij ook componist en artistiek leider van verschillende evenementen en concertseries en ontwikkelt en regisseert hij muzikale concepten vanuit Van Rooij & van Beek. Hij studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij de vioolicoon Vera Beths. Na zijn bachelors vervolgde hij zijn studie in Londen aan de Royal Academy waar hij de Edna Seabright Memorial Prize won voor zijn uitzonderlijke auditie.

"Kilian heeft een opmerkelijke gevoel voor geluidskwaliteit en is een van de weinige mensen ter wereld die zijn eigen herkenbare muzikale stem heeft", Maxim Vengerov. 

Als solist speelde hij met diverse Nederlandse orkesten en trad hij op op diverse festivals zoals het ‘Gstaad Menuhin Festival' in Zwitserland en het ‘Prinsengracht Festival'. Daarnaast heeft hij enkele internationale concoursen gewonnen waaronder de `Premio virtuosite competition´ en 'Premio citta di Padova-wedstrijd' in Italië. Afgelopen januari 2024 schitterde hij in Astor Piazolla's “Four Seasons of Buenos Aires” met het kamerorkest Kamerata Zuid tijdens een toernee in Argentinië.

Van Rooij wordt regelmatig gevraagd om te spelen in internationaal gerenommeerde orkesten zoals het Koninklijk Concertgebouworkest, het Nederlands Kamerorkest en het Metropole Orkest. Ook als componist krijgt hij steeds meer bekendheid. Zo schreef hij composities voor het Britten Concours, Strijkoctet ‘Roctet’, verschillende podcasts, tentoonstellingsfilms voor musea en muziek voor theaterfestivals ‘Over ’t IJ’ en het ‘Motel Mozaique’.

Kilian-39.jpg

Over Hein van Beek - organisator 

Hein van Beek, opgeleid aan de juridische faculteit van Erasmus Universiteit in Rotterdam, startte zijn carrière bij de Koninklijke Nedlloyd Groep als adjunct-secretaris Raad van Bestuur. 

Na een aantal jaar is hij de creatieve kant opgeslagen en is inmiddels concept-ontwikkelaar, uitgever, schrijver, journalist en podcastmaker. Hij schreef meer dan 30 reisgidsen, onder andere voor Uitgeverij Het Spectrum en WBOOKS, en organiseert als onderdeel van ‘Van Rooij & Van Beek’ evenementen, concertseries en ontwikkelt muzikale concepten. Daarnaast maakt hij samen met Vincent Bijlo al enkele jaren podcasts voor onder andere Nederland Monumentenland en het Vrijheidskwartier.

Van Beek werkt ook als adviseur voor Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe op het gebied van marketing & communicatie en is hij daar tevens de huismeester van ‘Jachthuis Sint Hubertus’. Daarnaast is hij adviseur bij onder andere Landgoed Windesheim en de Veteranenbegraafplaats Loenen. 

Van Beek werkte voor en achter de schermen onder andere voor BNR-Nieuwsradio en voor TV-programma's Klokhuis en Tussen Kunst en Kitsch. Hij leefde en werkte een aantal periodes in het buitenland, waaronder in Japan, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk en Spanje. Van Beek is bestuurder bij een aantal goede doelen-instellingen.

Hein van Beek zwartwit.jpg