swiper6.png

Ambitie

Vrijheidskwartier

Onze ambitie voor het Vrijheidskwartier

 

Vroeger was het Vrijheidskwartier hét kruispunt van de stad. Vanuit Arnhem, kwam je aan over wat nu de Generaal Foulkesweg heet. De eerste uitspanning was Hotel de Wereld. De bussen kwamen aan en vertrokken op wat nu het Irene brigadeplein heet. En in de Aula arriveerden studenten, die weer vertrokken als afgestudeerden. Pak hem beet 100 jaar later wordt het Vrijheidskwartier opnieuw dat kruispunt van de stad. Of je nu bewoner of bezoeker bent, uiteindelijk beland je als vanzelf in het Vrijheidskwartier. 

In het Vrijheidskwartier kom je in aanraking met debat, wetenschap en cultuur. Op een verrassende, confronterende maar altijd respectvolle manier ontdek je welke rol vrijheid in jouw wereld speelt. Vanuit het historische besef van de unieke plek waar je je bevindt, kijken we terug en vooruit. Want vrijheid zag er in 1945 heel anders uit dan vandaag. Wat betekende het voor jouw (groot-)ouders? En hoe geven we het door aan onze kinderen?

 

Stap in het Vrijheidskwartier en #OntdekJouwVrijheid

 

bekijk de activiteiten

image-19.png.webp
image-15.png.webp
image-18.png.webp
image-16.png.webp
image-17.png.webp
image-19.png.webp
image-15.png.webp
image-18.png.webp
image-16.png.webp
image-17.png.webp

Onze Opdracht

 

Historische opdracht: herdenken en vieren

De gebouwen aan het Vrijheidskwartier speelden een belangrijke rol in het einde van de Tweede Wereldoorlog. In Hotel de Wereld werden op 5 mei 1945 ‘The Orders on the Surrender’ ondertekend. Deze bevelen werden een dag later uitgewerkt in het naastgelegen gebouw: de Aula. Deze historische gebeurtenis geeft Wageningen de opdracht om vrijheid te herdenken en te vieren.

 

Ontmoeten en verhalen doorgeven

De gebouwen staan symbool voor de stad en de universiteit, maar ook zijn de geschiedenis en toekomst hier met elkaar verstrengeld: Stad der Bevrijding en City of Life Sciences. De twee iconisch gebouwen worden pijlers van gastvrijheid en cultuur. Het tussenliggende Irene brigadeplein wordt getransformeerd tot een groene ruimte voor ontmoeting, bezinning en verdieping. Het Vrijheidskwartier is een gastvrije locatie en biedt alle ruimte voor ‘ontmoeten’ en voor het ‘doorgeven van de verhalen’.

 

Agenderen en innoveren

In het Vrijheidskwartier wordt genoten van vrijheid en vrije tijd. Met moderne middelen worden thema’s van vroeger, nu en de toekomst onder de aandacht gebracht. Het ambitieuze plan voor het Vrijheidskwartier brengt de historische vestingstad - en universiteitsstad Wageningen, gesitueerd in een adembenemende natuurrijke omgeving, op alle fronten meerwaarde.