Vrijheidskwartiertje.png

Het Vrijheidskwartiertje

Een podcastserie over vrijheid met Vincent Bijlo en Hein van Beek

 

Elke week een podcast van een kwartier over vrijheid

Praten over vrijheid is in een tijd waarin die vrijheid van veel kanten onder druk staat zeer belangrijk. Daarmee plegen we het dagelijkse onderhoud aan onze democratie en onze rechtsstaat.
 
De naam Het Vrijheidskwartiertje refereert aan de uitzendingen van Radio Oranje tijdens de Tweede Wereldoorlog. Elke dag werd het bezette Nederland vanuit het vrije Engeland via de radiozenders van de BBC voorzien van nieuws, speeches en amusement in Het Nederlands Kwartiertje.
 
Vincent Bijlo en Hein van Beek praten gedurende een ruim kwartier per podcast met hen die zich inzetten of hebben ingezet voor vrijheid. Denk daarbij aan veteranen, vluchtelingen, politici, kunstenaars en wetenschappers. En uiteraard laten we ook scholieren die zich met dit thema bezighouden aan het woord. Zij zijn het immers die de verhalen over oorlog en vrede en vrijheid binnenkort moeten doorgeven.

 

null

 

We hebben het uiteraard niet alleen over de Tweede Wereldoorlog. De oorlog in Zuidoost-Azië, de ontwrichting van samenlevingen en het vormen van nieuwe scheidslijnen in Europa komen ook aan bod.
 
Op 25 januari 2023 meldde Het Parool: ‘Er bestaan grote zorgen over het gebrek aan kennis van Nederlanders over de Holocaust. Bijna een kwart van de respondenten die tussen 1980 en 2010 zijn geboren, zei in een enquête te geloven dat de Holocaust een mythe is of dat het aantal vermoorde Joden schromelijk wordt overdreven. Dat is zeer zorgelijk. Het tij moet keren. Daarom komen ook mensen die aan den lijve hebben ondervonden wat het betekent om in onvrijheid en onderdrukking te moeten leven en kinderen van slachtoffers en daders in Het Vrijheidskwartiertje aan het woord. 
 
Bijlo en Van Beek schuwen niet om hun blik te richten op het koloniale verleden van Nederland. Uiteraard is ook Keti Koti (Ketenen Gebroken) onderwerp van gesprek. Door middel van Het Vrijheidskwartiertje worden de verhalen die verteld moeten worden doorgegeven. Vrijheid lijkt heel vanzelfsprekend, maar we moeten beseffen dat het een groot en kwetsbaar goed is. 

De podcastmakers 

Maak kennis met de makers achter de microfoons. Vincent Bijlo, een veelzijdige cabaretier en vredesambassadeur, bundelt zijn krachten met Hein van Beek, een ervaren schrijver, journalist en marketingcommunicatiespecialist. Samen met verschillende gasten praten zij over vrijheid. 

 

heinvincent2.jpg.webp

Vincent Bijlo is cabaretier, schrijver podcastmaker en was vredesambassadeur van Pax. Hij heeft, samen met The Konrad Koselleck Big Band en Ellen ten Damme een aantal voorstellingen over oorlog, vrede en vrijheid gemaakt. In 2014, exact 100 jaar na het begin van de Eerste Wereldoorlog, ging The Concert to end all Wars in première, over de Eerste Wereldoorlog, het neutrale Nederland, de vluchtelingenstroom die uit België op ons af kwam en de totale waanzin van de loopgravenoorlog. Deze voorstelling hebben ze in Nederland, België en Duitsland gespeeld, waaronder in het parlement van de deelstaat Noordrijn-Westfalen in Düsseldorf.

 

De muziek in de podcastafleveringen is gecomponeerd door Kilian van Rooij. 

Hein van Beek, opgeleid aan de juridische faculteit van Erasmus Universiteit (Rotterdam) is naast schrijver/journalist (waaronder voor Het Financieele Dagblad, Seasons, AD,…) werkzaam als marketing-communicatie-specialist. Van Beek schreef meer dan 30 reisgidsen, onder andere voor Het Spectrum. Hij is verantwoordelijk voor de marketing/communicatie van de Stichting Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen, hij is dus goed ingevoerd in de wereld van de veteraan. Ook adviseert Van Beek sinds 2003 Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe op het gebied van marketing & communicatie en is daar tevens huismeester van Jachthuis Sint Hubertus. Van Beek werkte o.a. freelance voor BNR-Nieuwsradio (toeristisch programma How to Spend it), voor TV-programma Klokhuis (over architect Berlage) en Tussen Kunst en Kitsch (over beeldhouwer Joseph Mendes da Costa). 

 

Onze partners

logo5.png
logoairbornemuseummaroon_2.png.webp
loevesteinlogoblauw.jpg.webp

Sponsoren

vfonds-logoset_RGB.png
PG-logo-zw-1500x535px.png
logo4.png
vrienden_van_boei_logo-gedaan.jpg.webp